Tego jeszcze nie było! Gołąbki na diecie dr Dąbrowskiej!
Gołąbki kojarzą nam się głównie z mięsem, a tu niespodzianka- ich bardzo zdrowy zamiennik:)
- 1 główka kapusty
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 0,5 selera
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku
- 2 pomidory
- przecier pomidorowy
- zioła prowansalskie
Kapustę dokładnie myjemy, odrywamy ostrożnie poszczególne liście (polecam najpierw sparzyć kapustę).
Marchewki, pietruszki i seler ścieramy na tarce jarzynowej. Czosnek, pół cebuli i pomidory kroimy w małą kostkę. Wszystkie warzywa ze sobą mieszamy, dodajemy kilka łyżek przecieru i doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi.
Tak przygotowanym farszem napełniamy liście kapusty, zwijamy gołąbki i gotujemy je na parze przez około 25 minut.
W czasie gdy gołąbki się gotują, przygotowujemy sos: pozostałą cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i gotujemy przez chwilę w małej ilości wody. Dodajemy tyle przecieru pomidorowego, aby sos był gęsty. Doprawiamy ziołami i jeszcze chwilę gotujemy.
Przed podaniem gołąbki polewamy sosem.
Na zdrowie!