poniedziałek, 21 stycznia 2013

Dietetyczne gołąbki


Tego jeszcze nie było! Gołąbki na diecie dr Dąbrowskiej!
Gołąbki kojarzą nam się głównie z mięsem, a tu niespodzianka- ich bardzo zdrowy zamiennik:)


  •  1 główka kapusty
  •  2 marchewki
  •  2 pietruszki
  •  0,5 selera
  •  1 cebula
  •  kilka ząbków czosnku
  •  2 pomidory
  •  przecier pomidorowy
  •  zioła prowansalskie


Kapustę dokładnie myjemy, odrywamy ostrożnie poszczególne liście (polecam najpierw sparzyć kapustę). 

Marchewki, pietruszki i seler ścieramy na tarce jarzynowej. Czosnek, pół cebuli i pomidory kroimy w małą kostkę. Wszystkie warzywa ze sobą mieszamy, dodajemy kilka łyżek przecieru i doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi.




Tak przygotowanym farszem napełniamy liście kapusty, zwijamy gołąbki i gotujemy je na parze przez około 25 minut.



W czasie gdy gołąbki się gotują, przygotowujemy sos: pozostałą cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i gotujemy przez chwilę w małej ilości wody. Dodajemy tyle przecieru pomidorowego, aby sos był gęsty. Doprawiamy ziołami i jeszcze chwilę gotujemy.

Przed podaniem gołąbki polewamy sosem.


Na zdrowie!


 

Relacja z diety NA ŻYWO!!! Dzień 20 i 21






TATA                                                                MĄŻ

Waga                  Ciśnienie                               Waga 

102,0                   124/79                                    84,3



UWAGA! Wyniki z poprzednich dni znajdziecie tutaj. 

Surówka z kiszonej kapusty, jabłka i cebuli

Ta surówka zaskakuje smakiem. Bardzo ją polubiłam, na pewno jeszcze do niej wrócę!

PS. Po odstawieniu na 2-3 godziny smakuje jeszcze lepiej;)


  •  40 dag kiszonej kapusty
  •  2 jabłka
  •  1 mała cebula
  •  kilka kropel soku z cytryny

Drobno pokrojoną kapustę i cebulę mieszamy ze startymi na tarce jarzynowej jabłkami; skrapiamy sokiem z cytryny.

Na zdrowie!