poniedziałek, 21 stycznia 2013

Dietetyczne gołąbki


Tego jeszcze nie było! Gołąbki na diecie dr Dąbrowskiej!
Gołąbki kojarzą nam się głównie z mięsem, a tu niespodzianka- ich bardzo zdrowy zamiennik:)


  •  1 główka kapusty
  •  2 marchewki
  •  2 pietruszki
  •  0,5 selera
  •  1 cebula
  •  kilka ząbków czosnku
  •  2 pomidory
  •  przecier pomidorowy
  •  zioła prowansalskie


Kapustę dokładnie myjemy, odrywamy ostrożnie poszczególne liście (polecam najpierw sparzyć kapustę). 

Marchewki, pietruszki i seler ścieramy na tarce jarzynowej. Czosnek, pół cebuli i pomidory kroimy w małą kostkę. Wszystkie warzywa ze sobą mieszamy, dodajemy kilka łyżek przecieru i doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi.




Tak przygotowanym farszem napełniamy liście kapusty, zwijamy gołąbki i gotujemy je na parze przez około 25 minut.



W czasie gdy gołąbki się gotują, przygotowujemy sos: pozostałą cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i gotujemy przez chwilę w małej ilości wody. Dodajemy tyle przecieru pomidorowego, aby sos był gęsty. Doprawiamy ziołami i jeszcze chwilę gotujemy.

Przed podaniem gołąbki polewamy sosem.


Na zdrowie!


 

5 komentarzy:

  1. czy można te gołąbki zapiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym ? nie mam możliwości gotowania na parze niestety :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Garnek do gotowania na parze nie jest tu niezbędny. Równie dobrze możesz umieścić gotowe gołąbki w zwykłym garnku i podlać wodą wymieszaną z przecierem pomidorowym -tak, żeby miały się w czym gotować ;)

      Usuń
  2. A jak przekroisz, to farsz się nie rozsypuje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Farsz trochę się rozsypuje, ale w zupełności to nie przeszkadza ;)

      Usuń