Tego jeszcze nie było! Gołąbki na diecie dr Dąbrowskiej!
Gołąbki kojarzą nam się głównie z mięsem, a tu niespodzianka- ich bardzo zdrowy zamiennik:)
- 1 główka kapusty
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 0,5 selera
- 1 cebula
- kilka ząbków czosnku
- 2 pomidory
- przecier pomidorowy
- zioła prowansalskie
Kapustę dokładnie myjemy, odrywamy ostrożnie poszczególne liście (polecam najpierw sparzyć kapustę).
Marchewki, pietruszki i seler ścieramy na tarce jarzynowej. Czosnek, pół cebuli i pomidory kroimy w małą kostkę. Wszystkie warzywa ze sobą mieszamy, dodajemy kilka łyżek przecieru i doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi.
Tak przygotowanym farszem napełniamy liście kapusty, zwijamy gołąbki i gotujemy je na parze przez około 25 minut.
W czasie gdy gołąbki się gotują, przygotowujemy sos: pozostałą cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i gotujemy przez chwilę w małej ilości wody. Dodajemy tyle przecieru pomidorowego, aby sos był gęsty. Doprawiamy ziołami i jeszcze chwilę gotujemy.
Przed podaniem gołąbki polewamy sosem.
Na zdrowie!
Super danie
OdpowiedzUsuńczy można te gołąbki zapiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym ? nie mam możliwości gotowania na parze niestety :(
OdpowiedzUsuńGarnek do gotowania na parze nie jest tu niezbędny. Równie dobrze możesz umieścić gotowe gołąbki w zwykłym garnku i podlać wodą wymieszaną z przecierem pomidorowym -tak, żeby miały się w czym gotować ;)
UsuńA jak przekroisz, to farsz się nie rozsypuje?
OdpowiedzUsuńFarsz trochę się rozsypuje, ale w zupełności to nie przeszkadza ;)
Usuń