- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- przecier pomidorowy
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 2 ząbki czosnku
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka ziół prowansalskich
Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Pokrojoną paprykę i cebulę przekładamy na dużą patelnię lub do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez kilka minut.
Następnie dodajemy ząbki czosnku, paprykę słodką, pieprz oraz zioła prowansalskie i dalej dusimy warzywa.
Po kilku minutach dodajemy przecier pomidorowy, całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem, aż papryka będzie miękka.
Ps. W sezonie można dodać jeszcze do leczo pomidory, cukinię lub kabaczek.
Na zdrowie!