wtorek, 27 marca 2012

Leczo

Pyszne dietetyczne leczo, oczywiście bez mięsa i jakiegokolwiek tłuszczu... w sam raz na obiad lub ciepłą kolację.



  •  1 papryka czerwona
  •  1 papryka zielona
  •  1 papryka żółta
  •  1 cebula
  •  przecier pomidorowy
  •  1 łyżka papryki słodkiej
  •  2 ząbki czosnku
  •  szczypta pieprzu
  •  1 łyżka ziół prowansalskich

Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.



Pokrojoną paprykę i cebulę przekładamy na dużą patelnię lub do garnka, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez kilka minut.



Następnie dodajemy ząbki czosnku, paprykę słodką, pieprz oraz zioła prowansalskie i dalej dusimy warzywa.
Po kilku minutach dodajemy przecier pomidorowy, całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem, aż papryka będzie miękka.



Ps. W sezonie można dodać jeszcze do leczo pomidory, cukinię lub kabaczek.

Na zdrowie!