poniedziałek, 26 marca 2012

Surówka z buraków i jabłek

Surówki w diecie dr Dąbrowskiej pełnią ważną rolę, bo wspomagają trawienie. Jednak jedzenie codziennie jednej i tej samej surówki szybko może się nam znudzić, warto więc urozmaicać sobie menu. Dzisiaj proponuję Wam moją ulubioną surówkę z buraków i jabłek.Podczas jej przygotowania raczej na pewno się ubrudzicie, ale czego nie robi się dla smaku, a przede wszystkim zdrowia?;)



  • 4 małe buraki
  • 2 duże jabłka
  • chrzan lub sok z cytryny (opcjonalnie)

Buraki myjemy i gotujemy na parze przez ok. 30 minut. Następnie studzimy i obieramy ze skóry, ścieramy na tarce jarzynowej.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
Buraki dokładnie mieszamy z jabłkami.

PS. Jeśli wolicie tą surówkę w innej wersji, to dodajcie łyżeczkę chrzanu lub trochę soku z cytryny.

Na zdrowie!