piątek, 23 marca 2012

Sok jabłkowo-grapefruitowy

Dzisiaj kolejna propozycja czegoś "na surowo"- sprawdzi się jako wstęp do głównego posiłku lub jako całkowicie samodzielny posiłek. Jest to sok obfitujący w błonnik. Dwie szklanki tego soku w zupełności wystarczą np. na śniadanie lub kolację. Zapewniam Was, że nie będziecie chcieli nic więcej;)

  •  1 grapefruit
  •  2 jabłka
  •  woda przegotowana lub mineralna (oczywiście bez żadnych dodatków smakowych)



Obieramy grapefruita i jabłka, z jabłek wydrążamy gniazda nasienne. Następnie dzielimy owoce  na mniejsze części. Wkładamy owoce do miksera kielichowego, dolewamy wodę (tyle, żeby nie zakryła całkowicie owoców) i miksujemy. Jeśli konsystencja jest dla nas za gęsta, dolewamy jeszcze wody.

Taki sok jest bardzo zdrowy, bo nie robimy go w sokowirówce- nie ma żadnych odpadków. Nie tracimy ani kawałeczka owoców, wszystko wypijemy;)


Na zdrowie!