sobota, 24 marca 2012

Papryka nadziewana warzywami

Samo przygotowanie tej papryki nie zajmuje zbyt dużo czasu, jednak na efekt końcowy trzeba trochę poczekać... Ale warto!
Z pewnością przygotuję ją jeszcze nie raz.


  • 2 papryki
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 500 ml przecieru pomidorowego (najlepiej z własnej spiżarni)
  • woda
  • zioła prowansalskie

Papryki myjemy, odcinamy górę i wydrążamy gniazda nasienne.



Przygotowanie farszu: Myjemy i obieramy, a następnie ścieramy na tarce jarzynowej: selera, pietruszkę i marchewki. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.

Przygotowanie sosu: Do naczynia wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy do niego ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pokrojoną w kostkę cebulę i zioła prowansalskie. Całość mieszamy.

Do papryk nalewamy po łyżce sosu, a następnie napełniamy je farszem. Nafaszerowane papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch papryk polewamy sosem. Do pozostałego sosu dodajemy szklankę wody, mieszamy i wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Jeśli naczynie ma pokrywkę, to przykrywamy nią papryki.



Naczynie wkładamy do piekarnika, papryki pieczemy przez około 1 godzinę.



Na zdrowie!