Z pewnością przygotuję ją jeszcze nie raz.
- 2 papryki
- 1 seler
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 500 ml przecieru pomidorowego (najlepiej z własnej spiżarni)
- woda
- zioła prowansalskie
Papryki myjemy, odcinamy górę i wydrążamy gniazda nasienne.
Przygotowanie farszu: Myjemy i obieramy, a następnie ścieramy na tarce jarzynowej: selera, pietruszkę i marchewki. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
Przygotowanie sosu: Do naczynia wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy do niego ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pokrojoną w kostkę cebulę i zioła prowansalskie. Całość mieszamy.
Do papryk nalewamy po łyżce sosu, a następnie napełniamy je farszem. Nafaszerowane papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch papryk polewamy sosem. Do pozostałego sosu dodajemy szklankę wody, mieszamy i wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Jeśli naczynie ma pokrywkę, to przykrywamy nią papryki.
Naczynie wkładamy do piekarnika, papryki pieczemy przez około 1 godzinę.
Na zdrowie!