sobota, 24 marca 2012

Papryka nadziewana warzywami

Samo przygotowanie tej papryki nie zajmuje zbyt dużo czasu, jednak na efekt końcowy trzeba trochę poczekać... Ale warto!
Z pewnością przygotuję ją jeszcze nie raz.


  • 2 papryki
  • 1 seler
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 500 ml przecieru pomidorowego (najlepiej z własnej spiżarni)
  • woda
  • zioła prowansalskie

Papryki myjemy, odcinamy górę i wydrążamy gniazda nasienne.



Przygotowanie farszu: Myjemy i obieramy, a następnie ścieramy na tarce jarzynowej: selera, pietruszkę i marchewki. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.

Przygotowanie sosu: Do naczynia wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy do niego ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, pokrojoną w kostkę cebulę i zioła prowansalskie. Całość mieszamy.

Do papryk nalewamy po łyżce sosu, a następnie napełniamy je farszem. Nafaszerowane papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch papryk polewamy sosem. Do pozostałego sosu dodajemy szklankę wody, mieszamy i wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Jeśli naczynie ma pokrywkę, to przykrywamy nią papryki.



Naczynie wkładamy do piekarnika, papryki pieczemy przez około 1 godzinę.



Na zdrowie!


8 komentarzy:

  1. Papryki właśnie się pieką :) Pachnie cudownie, a sos, jakże prosty wyszedł wspaniale. Dodałam do niego duużo ziół i bazylii. Pewnie będzie pysznie! Dziękuję za przepis!
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że moja papryka nadziewana warzywami się Pani spodobała;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. w jakiej temperaturze piec papryki? Przepis wygląda super smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam 160st i będzie super smacznie:) Serdecznie Cię pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Witam sercznie za mna narazie pierwszy tydzien i powiem szczerze lekko nie jest ;) wlasnie szukalam przepisu na faszerowana papryke i trafilam tutaj dziekuje zaraz sie zabieram za przygotowanie bede sledzic bloga jest swietny pozdrawiam pania i zmagajacych sie z dieta czlonkow rodziny :)

      Usuń
    3. Pani Elu dziękujemy i my również serdecznie pozdrawiamy:)

      Usuń
  4. I ja skorzysm dzis z pani przepisu dziekuje i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że smakowało:)
      Serdecznie pozdrawiam,

      Agnieszka

      Usuń