Gdy będziecie mieli ochotę na coś słodkiego przygotujcie sobie jabłka z porem.
Można je zjeść na ciepło lub przygotować np. wieczorem i wziąć rano w pojemniku do pracy.
- 1 por
- kilka jabłek
- rodzynki
- suszone morele
- kilka goździków
Białą część pora kroimy w cienkie plasterki.
W rondlu zagotowujemy ok. 0,25 szklanki wody, wrzucamy pokrojonego pora. Gotujemy.
Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Do pora dodajemy jabłka, goździki, garść wypłukanych we wrzątku rodzynek oraz kilka umytych, suszonych moreli.
Gotujemy pod przykryciem ( na wolnym ogniu ) przez kilka minut- aż jabłka będą miękkie.
Smacznego!
Bardzo interesujące połączenie smaków i wygląda smakowicie! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń