sobota, 2 lutego 2013

Surówka z pora i marchewki z cytrynową kropką

Mąż zapytany czy pamięta tą surówkę, stwierdził "Dobra była, tylko trochę siekierowata". Po chwili dodał jeszcze "Ale zjadłem:)". Stąd moja rada- uważajcie z pieprzem, bo łatwo przedobrzyć;)


  •  biała część pora
  •  marchewka
  •  pieprz (ja użyłam świeżo mielonego)
  •  sól morska
  •  cytryna

Pora myjemy i kroimy na cieniutkie paseczki. Uwaga! Wykorzystujemy tylko białą część.
Marchewkę myjemy i ścieramy na grubej tarce jarzynowej.

Mieszamy marchewkę z porem, lekko solimy. Następnie ugniatamy i pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut, żeby warzywa zmiękły.


Skrapiamy surówkę sokiem z cytryny i doprawiamy do smaku pieprzem.




Na zdrowie!




 

1 komentarz:

  1. świetnie! już dodaję do akcji Gotuj sezonowo! :) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń