sobota, 19 stycznia 2013

Warzywne spaghetti

Dietetyczne posiłki warto sobie urozmaicać, dlatego zachęcam do przygotowania spaghetti. Mój Mąż testował je wczoraj. Z jego relacji wiem, że jest to danie bardzo sycące. Po takim obiedzie długo nie czuł się głodny...



  •  seler
  •  cebula
  •  kilka ząbków czosnku
  •  kilka małych pomidorów (użyłam gruntowych pomidorów ze słoika, przygotowanych latem)
  •  przecier pomidorowy
  •  zioła prowansalskie
  •  do dekoracji: kilka listków bazylii

Seler myjemy, obieramy i ścieramy na dość grube paski. Następnie gotujemy i odcedzamy (wywaru nie wylewamy, można go wykorzystać jako bazę np. na zupę brokułową).

W niewielkiej ilości wody gotujemy czosnek pokrojony w cienkie plasterki i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy i pokrojone pomidory. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi i jeszcze chwilę gotujemy.

Na talerzu układamy porcję makaronu z selera, polewamy sosem. Podajemy z listkami bazylii.

Na zdrowie!

2 komentarze:

  1. polecam "makaron" z pora, mozna zrobić dłuuuugie nitki :) Kroić w podłużne cienkie paseczki a później wrzucić na chwilę na parę, żeby zmiękły :)

    OdpowiedzUsuń