- seler
- cebula
- kilka ząbków czosnku
- kilka małych pomidorów (użyłam gruntowych pomidorów ze słoika, przygotowanych latem)
- przecier pomidorowy
- zioła prowansalskie
- do dekoracji: kilka listków bazylii
Seler myjemy, obieramy i ścieramy na dość grube paski. Następnie gotujemy i odcedzamy (wywaru nie wylewamy, można go wykorzystać jako bazę np. na zupę brokułową).
W niewielkiej ilości wody gotujemy czosnek pokrojony w cienkie plasterki i pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy przecier pomidorowy i pokrojone pomidory. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi i jeszcze chwilę gotujemy.
Na talerzu układamy porcję makaronu z selera, polewamy sosem. Podajemy z listkami bazylii.
Na zdrowie!
polecam "makaron" z pora, mozna zrobić dłuuuugie nitki :) Kroić w podłużne cienkie paseczki a później wrzucić na chwilę na parę, żeby zmiękły :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, chętnie przetestujemy pora :)
Usuń